Xinxilla (Chinchilla Longhair) - Variants del Gat Persa

Variants del Gat Persa - Xinxilla (Chin­­chi­l­la Long­­hair)

La Xinxilla és una de les races de gats més antigues que les persones van desenvolupar en el seu intent de criar un gat persa amb un pelatge pàl·lid. El desenvolupament del gat es va aconseguir a través de molts anys de cria selectiva. Hi ha informes que indiquen que la raça es va desenvolupar a partir d'una gata anomenada Chinnie l'any 1882. També hi ha confusió sobre el nom del gat i si aquest va provenir de Chinnie o si estava més relacionat amb les semblances entre l'aparença del gat i la de la xinxilla. Chinnie era el resultat de l'aparellament de dues gats premiades i, encara que no hi ha evidències, s'ha informat que probablement eren de color plata o tigrats amb taques. Chinnie va ser criada per la senyora Hurt de Sandal Mayner al Regne Unit. La senyora Vallance va comprar Chinnie i va criar el gat amb Fluffy, un gat de color plata pur amb marques de tigre que posteriorment va guanyar el primer premi a la categoria de Plata a les exposicions de Maidstone, Cheltenham i Ealing.
El desenvolupament de la raça va continuar amb Fluffy i Chinnie, que van produir nombrosos descendents premiats fins que el campió Perso de la senyora Shearman va produir el llegat Ch Silver Lambkin, considerat com el primer gat Xinxilla. La cria va continuar a bon ritme i la raça va ser reconeguda a l'exposició del Crystal Palace.
Als Estats Units, es va intentar establir el persa de color plata com una raça separada anomenada Sterling, però no va ser acceptat. Els perses de color plata i daurat són reconeguts com a tals per la CFA. A Sud-àfrica, l'intent de separar la raça va ser més exitós; el Consell de Gats de Sud-àfrica (SACC) registra els gats amb cinc generacions de Xinxilla de raça pura com a Xinxilla de Pèl Llarg. El Xinxilla de Pèl Llarg té el nas lleugerament més llarg que el persa, el que li permet respirar millor i tenir menys llagrimeig. El seu pèl és translúcid amb només les puntes que porten pigment negre, una característica que es perd quan es creuen amb altres perses de colors. El creuament també pot provocar la pèrdua del delineador del nas i dels llavis, cosa que és una falta segons l'estàndard de la raça Xinxilla (de Pèl Llarg). Una de les característiques distintives d'aquesta raça és el color d'ulls blau-verd o verd, només els gatets tenen els ulls de color blau o blau-violaci.

Les xinxilles tenen una naturalesa molt tranquil·la i dolça i són grans animals de companyia per a una gran varietat de persones. No toleren bé els nens petits. A aquests gats els encanta establir relacions estretes amb els seus propietaris i s'afegeixen molt a ells. Els encanta estirar-se per la casa i lluir la seva bellesa. Aquests gats gaudeixen molt de la companyia, així que si estaràs fora la major part del dia, és millor que els busquis un amic. El xinxilla és un gat d'interior que prosperarà amb una rutina establerta i un entorn familiar tranquil.
Les xinxilles necessiten una bona quantitat de cura i canvien de pèl abundantment, de manera que requereixen una cura diària per evitar que el seu pelatge s'enredi. Les xinxilles també es poden banyar, però cal acostumar els gats a l'aigua des de ben petits. Si no es manté el pelatge, pot ser necessari tallar-lo sota anestèsia general. El xinxilla pesa entre 3,5 i 5,5 kg i l'esperança de vida mitjana d'un gat xinxilla persa és de 12 a 15 anys.

Vegeu també

Comparteix-ho amb amics!

Gat Persa
 > 
Xinxilla (Chinchilla Longhair) - Variants del Gat Persa

Persian.Cat

© 2015 - 2024

Llengües

CAENESPT

Enllaços

Avís Legal

Contacte

x